2015. május 6., szerda

Tracey Garvis Graves: Kötelék

Amikor a harmincéves tanárnőnek, Anna Emersonnak nyári munkát ajánl a Callahan család, hogy tanítsa a fiukat a Maldív-szigeteken bérelt nyaralójukban, gondolkodás nélkül rábólint a trópusi munkanyaralásra. T.J. Callahannek viszont semmi kedve elutazni. Már majdnem tizenhét éves, és ha a súlyos betegsége nem lett volna elég, az első tünetmentes nyarát a szüleivel és rengeteg tanulnivalóval kell töltenie.
Anna és T.J. egy hidroplánon közelítenek az úti céljuk felé, hogy csatlakozzanak a szülőkhöz, amikor a pilóta végzetes szívrohamot kap, ők pedig az Indiai-óceánba zuhannak. Szerencséjükre, kisodródnak egy sziget partjára. De bármennyire is idillikusnak tűnik a hely, gyorsan kiderül, hogy lakatlan, nincs ivóvíz és élelem, sem menedék. Csupán egyetlen céljuk lehet, hogy életben maradjanak, amíg megmentik őket.
A napokból azonban hónapok, sőt évek lesznek, s miközben megtanulják, hogyan gondoskodjanak magukról, Anna rájön, bármilyen veszélyek leselkednek is rájuk a szigeten, az a legnagyobb, hogy T.J. időközben kamaszból férfivá érett.

Könyv adatai:
Kiadó: Pioneer Books
Kiadás éve:2013
Oldalszám: 322
Eredeti cím: On the Island
Fordította: Dörnyei Julianna Katalin


T.J. Callahan és tanárnője, Anna Emerson a fiú szüleinek nyaralója felé tartanak egy repülőgéppel. T.J. nemrég gyógyult ki egy súlyos rákbetegségből, de nem igazán lelkesedik az iránt, hogy az első tünetmentes nyarát tanulással töltse. Anna magán - és szerelmi élete gyakorlatilag romokban hever, a munkával egybekötött nyaralás pedig jó alkalom lehet, hogy helyretegye magában a dolgokat. Egy váratlan baleset miatt azonban a hidroplán a tengerbe zuhan, és csak a szerencséjükön múlik, hogy nem nyeli el őket is örökre a víz, vagy a cápák...T.J és Anna egy kis szigetre sodródva egyre csak várják a segítséget, amely azonban nem akar megérkezni. Rá kell jönniük, valószínűleg jó ideig egymásra lesznek utalva, s kénytelenek a semmiből valamiféle életet teremteni maguknak...De vajon örökre a kis sziget rabjai maradnak?
Szerintem nagyon sokan ismerjük A kék lagúna című filmet, igaz? Amikor először a fülszöveget olvastam, rögtön az ugrott be. Bár a könyv egy könnyed kis limonádénak ígérkezett, megfogott magának a különleges témaválasztás, és a cseppet sem klisésnek ígérkező romantikus szál. És egyáltalán nem bántam meg, hogy az írónő keverte a limonádét és a nehezebb témát, mert így kaptunk egy keserédes, néhol vicces és szórakoztató, máskor kicsit szomorkásabb történetet, melyet egyszerűen élvezet volt olvasni.
A könyv legnagyobb erőssége talán a sajátságos stílusa. Az írónő egyszerűen olyan gördülékenyen, annyira olvasmányosan ír, hogy gyakorlatilag peregtek az oldalak a kezemben. A regény képes arra, hogy úgy magába szippantsa az olvasót, és az ember annyira belekerül a cselekmény sodrásába, hogy képtelen lesz kikecmeregni onnan...De talán nem is akar majd. :-)
A másik ami különleges ebben a könyvben, az a témaválasztás. Valljuk be, kevés olyan regény van, ami úgy romantikus, hogy közben valahol kicsit ijesztő is, mindenféle fantasy-lény és hasonló "finomságok" nélkül. Noha azért néha álmodozik az ember arról, hogy a szerelmével csak ők ketten maradnak egy lakatlan szigeten, a túlélés nehézségei ugyanúgy előtérbe kerülnek. A főszereplők igencsak megszenvedik a szigeten töltött éveiket...
Azért azt ne felejtsük el, hogy alapvetően ez a könyv egy kis limonádé, és a komorabb részek olyan mélységeibe nem megy már bele a könyv, amitől az csak egy percre is nyomasztó lehetett volna. Az üdeséget és az érzelmi izgalmakat nekünk a romantikus szál fogja adni. Noha -tegyük hozzá- ez sem olyasmi, amit már megszokhattunk. Ugyanis azon kívül, hogy a szereplők közt tanár-diák kapcsolat van, ami már önmagában is megadja a helyzet nehézségeit, Anna idősebb T.J.-nél jó pár évvel. Az ő lelki tusáját nagyon érdekes végigkövetni ezzel az egész helyzettel kapcsolatban. Hiszen hiába vannak egy lakatlan szigeten csak kettesben, a társadalom elvárásai mindenkibe bele vannak már kódolva. Nem fogok spoilerezni, de elárulom, lesznek még ebből is nehézségeik.
Az igazán megható ebben a regényben mégis az, ahogy T.J és Anna hogyan szabadultak ki a társadalom béklyói alól, és hagyatkoztak teljesen az érzéseikre, az ösztöneikre. Mert hiába a korkülönbség, vagy a munka, ha két ember közt ekkora kötelék alakul ki, és ilyen jól kiegészítik egymást, azt nem szabad sem elszakítani, sem szemet hunyni afölött, hogy a boldogság lehet a tét. Talán naiv vagyok, de hiszek az igaz szerelemben, és amikor a lapokon ilyen szép szerelmi szálak elevenednek meg előttem, képtelen vagyok nem drukkolni a szereplőknek. :-)
Talán annyi negatívumot tudnék felhozni a , hogy kicsit túl sok volt a szerencsés véletlen a könyvben, mint mondjuk Anna ép bőröndje, vagy a delfinek. Ezek igazából adnak egyfajta mesésséget a történetnek, de hogy őszinte legyek, egy percig sem bántam.


Összefoglaló értékelés
Borító 5/4 - Kedves, nyári, illik a történethez
Karakterek 5/5 - Nagyon szerethetőek, akiknek végig drukkol az ember a boldogságért
Cselekmény 5/5 - Érzelmi és esemény szinten is nagyon pereg, beszippantja az embert
Stílus 5/5 - Az írónő stílusa könnyed, olvasmányos
Összességében 5/5 - Ha valaki kérne tőlem egy jó romantikus könyvre ajánlást, ezt a regényt fogom mondani :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése